Chleb żytni razowy – nasza duma.
Chleb wypiekany w formie, z mąki żytniej z pełnego przemiału (typ 2000)
waga 500g
Pieczywo żytnie na zakwasie wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Zawarty w takim pieczywie kwas mlekowy ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom.
Pieczywo żytnie na zakwasie ma także niższy indeks glikemicznym (48), niż pieczywo pszenne (70). Jak wiadomo, im produkt ma niższy indeks, tym lepiej dla zdrowia. Po spożyciu takiego pokarmu nie występuje bowiem gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Szczególnie korzystne jest to dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych.
Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty. Dodatkowo, tworzące się podczas fermentacji ciasta, żytnie bakterie kwasu mlekowego mogą likwidować związki o działaniu rakotwórczym, np. azotyny.
Regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie może zapobiegać także chorobom układu krążenia. Przyczynia się ono do obniżenia poziomu, sprzyjającego rozwijaniu się miażdżycy, cholesterolu LDL we krwi. Ponadto do pieczywa na zakwasie nie trzeba dodawać dużej ilości soli, gdyż dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, mimo niewielkiego dodatku soli. To ważne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.