Firma Cymes powstała w 1982 roku.
Zaczęliśmy od produkcji słonych przekąsek takich jak chrupki ziemniaczane i paluszki.
W 1991 roku zaczęliśmy wypiekać pieczywo łącząc z jednej strony nowoczesną technologię, a z drugiej zaś tradycyjne podejście do wypieku chleba.
Do wypieku używamy pieców z kamiennymi hertami (płytami) i najlepszych mąk z lokalnych młynów.
Nasze pieczywo bazuje na naturalnych zakwasach wyprowadzanych tradycyjną metodą fermentacji, w znacznej części z mąk pełnego przemiału, dzięki czemu znajduje uznanie nawet wśród klientów, którzy pamiętają jeszcze smak prawdziwego polskiego chleba.
Wyspecjalizowaliśmy się w chlebach żytnich, w tym bezdrożdżowych.
Opanowaliśmy również w wysokim stopniu metodę cool rising (powolny rozrost ciasta) . W dużym skrócie dzięki schłodzeniu do sklepów dostarczane jest dojrzałe, surowe ciasto, które następnie jest wypiekane bezpośrednio na miejscu.